×
Trucker.si

Iščite po portalu

Le kdo med vožnjo še ni na ves glas pel: “Mamaaaa, ooh, ooh, ooh, ooh…”? Katerikoli del skladbe Bohemian Rhapsody je dober za popolno sprostitev, odpravljanje stresa in vzbujanje veselja. Po ugotovitvah ankete, ki jo je opravil SEAT UK, zdaj vemo, da nismo edini, ki pojemo za volanom.

IMG 3202

 90 % voznikov priznava, da jim poslušanje glasbe v avtomobilu vzbuja občutek veselja. Raziskava, ki jo je na vzorcu 2.000 voznikov v starosti od 18 do 84 let opravil SEAT UK, je pokazala, da velika večina voznikov (84 %) med vožnjo vedno ali zelo pogosto posluša svoje najljubše pesmi.

Ključen je dopamin, ki se sprošča kot odziv na prijeten dražljaj, kot je pesem, ki nam je všeč

To ugotovitev potrjuje tudi raziskava, objavljena v reviji Nature, ki je pokazala, da se med poslušanjem glasbe sprošča dopamin, hormon sreče. Še več, zadovoljstvo je še večje, kadar poslušamo pesem, ki nam je še posebej všeč. Raziskava inštituta Nielsen Consulting je pokazala, da 70 % uporabnikov uporablja to aplikacijo, kadar se z avtom vozijo hitreje kot 30 km/h.

Čeprav ne gre razpravljati o individualnih glasbenih okusih, so anketiranci navedli tudi svoje najljubše glasbene zvrsti; najviše sta se uvrstila pop in rock. 64 % vprašanih je povedalo, da se s poslušanjem različnih zvrsti glasbe spreminja njihovo razpoloženje.

Bohemian Rhapsody skupine Queen vodi na lestvici pesmi za voznike

Ker sta torej glasba in vožnja močno povezani, morajo današnji avdiosistemi v avtomobilih zveneti kot orkester. Na kakovost zvoka vpliva več dejavnikov, od postavitve zvočnikov do oblikovne zasnove potniške kabine in seveda premikanja vozila. “Naš glavni cilj je ustvariti karseda naraven zvok,” je poudaril Adrián Mateo, SEAT-ov inženir za avtomobilsko avdioakustiko.

IMG 3257

 Katerikoli del Queenovega megahita je odličen dokaz za to, kako glasba vpliva na voznike. Glede na odgovore anketirancev v anketi, ki jo je naredil SEAT UK, je na vrhu lestvice 20 naj pesmi za poslušanje med vožnjo skladba Bohemian Rhapsody, ki so jo posneli leta 1975.

90 % voznikov v anketi, ki jo je naredil SEAT UK, pravi, da jim poslušanje glasbe med vožnjo prinaša dobro počutje

Med prvimi 10 pesmimi je še več obveznih hitov. Druga najbolj popularna skladba je prav tako iz 70. let, Dancing Queen skupine Abba, sledijo ji Bon Jovi s pesmijo Livin’ on a Prayer in druge uspešnice iz 80. let, kot sta Walking on Sunshine ali Eye of the Tiger.

 Edina dva aktualna izvajalca, ki sta se uvrstila med prvih deset, sta Pharrell s pesmijo Happy in skupina Black Eyed Peas s pesmijo I Gotta Feeling. Več aktualnih sklad je uvrščenih od 11. mesta naprej, denimo This Is Me iz filma Največji šovmen ali Roar pevke Katy Perry.

Preberite tudi:  Prometna varnost: V letošnjem letu ceste vzele že 34 življenj. Vozimo previdno.

Med pesmimi od 11. do 20. mesta sta tudi najstarejši hit na lestvici, Ain’t No Mountain High Enough (1966), in edini iz 90. let, Wonderwall skupine Oasis.

 

1.

Bohemian Rhapsody, Queen

11.

Ain’t No Mountain High Enough, Marvin Gaye & Tammi Terrell

2.

Dancing Queen, ABBA

12.

Don’t Stop Believing, Journey

3.

Livin’ on a Prayer, Bon Jovi

13.

Wonderwall, Oasis

4.

I’m Gonna Be (500 miles), The Proclaimers

14.

This Is Me, Največji šovmen

5.

Eye of the Tiger, Survivor

15.

Roar, Katy Perry

 6.

Walking on Sunshine, Katrina and the Waves

16.

Hey Ya!, Outkast

7.

Wake Me Up Before You Go Go, Wham!

17.

I Believe in a Thing Called Love, The Darkness

8.

Happy, Pharrell

18.

Three Little Birds, Bob Marley

9.

Girls Just Wanna Have Fun, Cindy Lauper

19.

One Kiss, Calvin Harris & Dua Lipa

10.
  1. I Gotta Feeling, Black Eyed Peas
20.

Hey Baby!, DJ Otzi

Osveženi Hyundai i30 med slovenske kupce 24.09.2020 Družina modelov Hyundai i30 je v jesen zapeljala osvežena in dopolnjena kot še nikoli poprej. Zunanja podoba je prejela nekaj…
Na evropsko tržišče prihaja Renault Megane Conquest 23.09.2020 Pred nami je kot kaže pestra avtomobilska jesen. Francozi so v svojem obvestilu za javnost pokazali novi hišni model. Na…
Daf XF je novi tovornjak v floti podjetja Taurus Transport 23.09.2020 Pred kratkim je podjetje Taurus Transport prevzelo novi tovornjak Daf XF 480. Slednjega poganja 13-litrski dizelski motor Paccar MX-13, ki…
Volvo FMX za podjetje Bemija d.o.o. 21.09.2020 Volvo FMX 84R, ki ga poganja 13-litrski šestvaljni motor s 460 konjskimi močmi, so izbrali predvsem zaradi narave svojega dela,…