×
Trucker.si

Iščite po portalu

Začela je veljati prepoved prehitevanja tovornjakov na avtocesti A1 med Šentiljem in Koprom, kar bo prispevalo k večji varnosti in pretočnosti na slovenskem avtocestnem križu, so v sporočilu za javnost zapisali na DARS-u. Ob tej priložnosti sta minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave družbe DARS mag. Valentin Hajdinjak v petek 15.1. v Regionalnem nadzornem centru Ljubljana spremljala uveljavitev prepovedi.

 

Prepoved prehitevanja tovornjakov
Minister Jernej Vrtovec in predsednik uprave Valentin Hajdinjak v Regionalnem nadzornem centru Ljubljana v Dragomlju. Foto: Dars

Policija izvaja poostren nadzor

Policija te dni izvaja poostren nadzor prometa na celotni avtocesti A1, ki ni obremenjena le v prometnih konicah, ampak je tudi sicer na njej daleč največ tovornega prometa med vsemi slovenskimi avtocestami. Najbolj obremenjeni odseki na avtocesti A1 (štajerski in primorski krak) so najmanj dvakrat bolj obremenjeni s tovornimi vozili od primerljivih odsekov na avtocesti A2 (gorenjski in dolenjski krak).

 

Za ukrep in prepoved prehitevanja tovornjakov so se v družbi DARS odločili v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo, ukrep pa je bil usklajen tudi z gospodarsko in obrtno zbornico.

 

Ukrep naj bi prispeval k večji varnosti

V družbi DARS pričakujejo, da bo ukrep prispeval k večji varnosti in pretočnosti prometa na slovenskih avtocestah. Navedli so tudi nekaj prednosti novega ukrepa.

 

  • Težka tovorna vozila s prehitevanjem namreč ne bodo zavirala prometnega toka na prehitevalnem pasu, saj je ta namenjen samo prehitevanju.
  • Lažje oziroma učinkovitejše bo tudi vzpostavljanje reševalnega pasu. Ob prometnih nesrečah bodo namreč vsa težka tovorna vozila po desnem pasu, zaradi česar bo lažje vzpostaviti reševalni pas za intervencijska vozila in hkrati hitreje odstraniti posledice prometne nesreče ter tako ponovno odpreti avtocesto za promet.
  • Lažje in bolj tekoče bo tudi razvrščanje vozil, s tem pa se bo povečala tudi pretočnost samega prometa pred delovnimi zaporami in pred mejnimi prehodi.

 

Preberite tudi:  Telematika: novi DKV Live portal s podatki v realnem času

Glede na izkušnje bo ukrep dosegel svoj namen le ob ustreznem nadzoru, menijo v družbi DARS, hkrati pa pozdravljajo in podpirajo vzpostavitev avtocestne policije.

 

Ali slušalke ogrožajo vas in druge v prometu? Fordov eksperiment odkriva tveganja 13.05.2021   Ford je poskrbel za nov zvočni eksperiment, ta pa je pokazal, da ljudje med poslušanjem glasbe prek slušalk za…
DKV zagnal nov portal za stranke 13.05.2021 Ponudnik storitev na področju prevoza DKV Mobility je zagnal nov portal za stranke. Stranke lahko na portalu naročajo in digitalno…
Zagon storitve: naprava DKV BOX EUROPE odobrena za italijanske avtoceste 22.04.2021 Ponudnik mobilnostnih storitev DKV od sedaj nudi tudi nadnacionalno napravo za cestninjenje za Italijo. DKV je tako postal prvi certificirani…
Prigo & Valvoline – Novo partnerstvo za še več kilometrov 16.04.2021 Od letošnjega januarja je vzpostavljeno novo pomembno partnerstvo med blagovno znamko Valvoline in družbo Prigo, ki je tako postala pooblaščeni…