×
Trucker.si

Iščite po portalu

Začela je veljati prepoved prehitevanja tovornjakov na avtocesti A1 med Šentiljem in Koprom, kar bo prispevalo k večji varnosti in pretočnosti na slovenskem avtocestnem križu, so v sporočilu za javnost zapisali na DARS-u. Ob tej priložnosti sta minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave družbe DARS mag. Valentin Hajdinjak v petek 15.1. v Regionalnem nadzornem centru Ljubljana spremljala uveljavitev prepovedi.

 

Prepoved prehitevanja tovornjakov
Minister Jernej Vrtovec in predsednik uprave Valentin Hajdinjak v Regionalnem nadzornem centru Ljubljana v Dragomlju. Foto: Dars

Policija izvaja poostren nadzor

Policija te dni izvaja poostren nadzor prometa na celotni avtocesti A1, ki ni obremenjena le v prometnih konicah, ampak je tudi sicer na njej daleč največ tovornega prometa med vsemi slovenskimi avtocestami. Najbolj obremenjeni odseki na avtocesti A1 (štajerski in primorski krak) so najmanj dvakrat bolj obremenjeni s tovornimi vozili od primerljivih odsekov na avtocesti A2 (gorenjski in dolenjski krak).

 

Za ukrep in prepoved prehitevanja tovornjakov so se v družbi DARS odločili v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo, ukrep pa je bil usklajen tudi z gospodarsko in obrtno zbornico.

 

Ukrep naj bi prispeval k večji varnosti

V družbi DARS pričakujejo, da bo ukrep prispeval k večji varnosti in pretočnosti prometa na slovenskih avtocestah. Navedli so tudi nekaj prednosti novega ukrepa.

 

  • Težka tovorna vozila s prehitevanjem namreč ne bodo zavirala prometnega toka na prehitevalnem pasu, saj je ta namenjen samo prehitevanju.
  • Lažje oziroma učinkovitejše bo tudi vzpostavljanje reševalnega pasu. Ob prometnih nesrečah bodo namreč vsa težka tovorna vozila po desnem pasu, zaradi česar bo lažje vzpostaviti reševalni pas za intervencijska vozila in hkrati hitreje odstraniti posledice prometne nesreče ter tako ponovno odpreti avtocesto za promet.
  • Lažje in bolj tekoče bo tudi razvrščanje vozil, s tem pa se bo povečala tudi pretočnost samega prometa pred delovnimi zaporami in pred mejnimi prehodi.

 

Preberite tudi:  Ferrari ali Lamborghini kot tovornjak? Zakaj pa ne!

Glede na izkušnje bo ukrep dosegel svoj namen le ob ustreznem nadzoru, menijo v družbi DARS, hkrati pa pozdravljajo in podpirajo vzpostavitev avtocestne policije.

 

Veliko naročilo: 879 tovornjakov Daf CF za belgijsko vojsko 09.03.2021 Daf je prejel veliko naročilo belgijskih oboroženih sil. Naročilo vključuje dostavo in servis 879 tovornjakov Daf CF Military s pogonom…
Prodaja letnih pnevmatik v Sloveniji upadla za 21,2 %, prodaja zimskih pa za 21 %. 08.03.2021 V Sloveniji je leta 2020 trg pnevmatik za osebna vozila in kombinirana vozila v primerjavi z letom 2019 zabeležil 20,2-odstotni…
Dobra novica za lastnike vozil na zemeljski plin 25.02.2021 Vlada je na včerajšnji redni seji določila besedilo predloga novele Zakona o trošerinah. Z novelo za vozila na zemeljski plin…
Nalepka za mrtvi kot, ki jo ni mogoče spregledati 24.02.2021 V Franciji so pred kratkim uvedli obvezno uporabo nalepk, ki prikazujejo mrtve kote vozila. Nalepke morajo imeti nameščena vsa vozila…