×
Trucker.si

Iščite po portalu

Voznik tovornega vozila je zahteven poklic, ki zahteva celega človeka, veliko odrekanj in je mnogokrat premalo cenjen. Poklic postaja vse manj zanimiv za prihajajoče generacije. Toda vselej stvari niso tako črne, kot se morda zdi na prvi pogled. Prav zavoljo njih, ambasadorjev tega poklica, ki s svojimi dejanji pišejo tudi lepšo plat šoferskega poklica. Eden takih je Florjan Koselj, poznan kot Floro.

 

Floro Transort

Svojo šofersko pot je začel pri zgodnjih 19 letih, kasneje pa je se zaposlil pri transportnem podjetju Klus Transport. Leto 2007 je prineslo samostojno poklicno pot, ki se je kasneje izkazala kot pravilna odločitev. Danes Florjan zaposluje 20 ljudi in je uveljavljen prevoznik predvsem na področju izrednih prevozov, ti povečini zavzemajo transport plovil ter Elanovih delov vetrnic za vetrne elektrarne. Izredni prevozi veljajo za zelo zahteven segment v prevozništvu, to dokazuje že dejstvo, da se le malo transportnih podjetij odloči za ponudbo tovrstnega transporta. Ti zahtevajo veliko mero organizacije, izkušeno osebje in nenazadnje tudi primerne tovorne kompozicije, ki se lahko loti največjih in najtežjih tovorov. V podjetju imajo poleg sodobnega voznega parka tudi teleskopsko prikolico, ki lahko prepelje tudi do 65 metrov dolg in 40 ton težak tovor.

 Podjetje Floro Transport je specializirano za prevoz izrednih tovorov

Pri izven rednih prevozih pa ni ključna zgolj tehnična oprema, zelo pomemben dejavnik je tudi logistika poti, podrobno poznavanje poti in pridobitev dovoljenj lokalnih oblasti za vožnjo, ki so v vsaki državi nekoliko drugače tolmačena, zato je dobro poznavanje evropske prometne zakonodaje in predpisov nujno.

IMG 9615

Cena dovolilnice za prevoz skozi Benetke znaša enormnih 1500 evrov

Tovrstni prevozi za seboj potegnejo tudi enormne stroške, kjer je gorivo pravzaprav najmanjši strošek. Denimo, samo dovoljenje za izredni prevoz skozi Benetke znaša 1500 evrov. Izredne prevoze Floro Transport vrši praktično po celotni Evropi, predvsem v Nemčiji, Franciji in Grčiji. Najdaljši prevoz pa je ekipa opravila v Turčijo, ko so transportirali 50 metrski skener, prevoz je pa je skupaj s počitkom in obveznim turističnim obiskom trajal celih 30 dni. Za tako dolge in zahtevne poti je seveda nujen tudi kakovosten in zanesljiv vozni park. Florjan ne skriva ljubezni nad Volvi, ti ga na poti spremljajo v obliki tovornjakov in tudi osebnih vozil. 

Truck Show Slovenija

Navkljub močni Skandinavski konjenici v voznem parku izstopa Američan

V floti lahko najdemo obe najmočnejši različici Volvo FH 750 ter Scanio S730, večji del vozil pa zavzemajo Volvovi vlačilci FH 500. Njegova vozila veljajo za zelo vzdrževana in posebna. Ravno med našim obiskom je v garaži na obrobju Jesenic prispel nov Volvov vlačilec, ki so ga mehaniki dodobra razstavili. Ni veliko prevoznikov ki prevzamejo nov tovornjak, nato pa ga razstavijo. Razlog  za to tiči v dodatnem barvanju delov tovornjaka, ki jih ne morejo pobarvati v tovarni. Takšno opravilo vzame tri delovne dni, da dele tovornjaka pobarvajo in ponovno sestavijo. Njihovi tovornjaki so prepoznavni pod velikim sivo oranžnim logotipom in barvnimi detajli, kot je denimo šasija v barvi. Najmočnejša tri vozila pa imajo tudi unikatne poslikave, ki so pravcate umetnine na kolesih, poslikave so narejene z paintbrush tehniko in so delo grškega mojstra Laitmerja Giwrgosa in obsegajo celotno vozilo, ročno izvedeni poslikavi pa sta dodana še dva sloja laka, ki naredijo umetniško delo zaščiteno pred zunanjimi vplivi. Tudi v notranjosti teh vozil lahko najdemo unikatne predelave in izbrano oblazinjenje, ki jih v serijskih tovornjakih ni mogoče najti.

Odmevna prireditev Truck Show velja za eno največjih šoferskih prireditev pri nas

Vse to le še potrjuje, da je Florjanov poklic tudi hobi v katerem neizmerno uživa. S svojo atraktivno floto se venomer z veseljem udeleži šoferskih dogodkov po Sloveniji in tudi drugod po Evropi. Poznan pa ni samo po lepih in dobrih tovornjakih, njegovo strast in poklic pa je uspel približati starim in mladim na najboljši možni način, ti so se lahko že šesto leto zapored zbrali na tradicionalnem Truck Showu v Lescah, dogodek, ki je iz piknika prerasel v tri dnevno druženje šoferjev iz Slovenije in sosednjih držav. Truck Show je prireditev, ki jo v okviru društva Carji cest organizirata skupaj s Tomažem Koblarjem, na njej se vsako leto zbere preko 100 tovornjakov, ki so prava paša za oči številnim obiskovalcem. Prireditev postreže z veliko dobre glasbe, pijače in jedače, kjer ni pomembno iz katerega transportnega podjetja prihajaš, to je kraj kjer velja le druženje in zabava.

Preberite tudi:  DKV-jeva mreža za oskrbo z LNG vključuje že 100 bencinskih servisov

Truck Show Slovenija

Carji cest: Uspešno zgodba tvorita Florjan Koselj in Tomaž Koblar

Prostor, kjer se konkurenca združi in je posel drugotnega pomena. V ospredju so tako ali drugače predelani tovornjaki, ki privabijo družine in obiskovalce, tudi take, ki ne živijo s transportom.

Prireditev, kjer se konkurenca združi in je posel drugotnega pomena

Dogodek je lepo popestrilo šoferskemu koledarju, ki je vselej zelo natrpan. Vanj Tomaž in Floro vložita celoletni trud, plod tega pa so dobri rezultati, ne le dobri, odlični. Na tej prireditvi prikaže Floro tudi njegovo posebno strast. Peterbildov tovornjak, ki je preživel marsikatero zgodbo. Slednje pa pišejo tudi naši vozniki, le-te pa izveš prav na tovrstnih prireditvah. Zgodbe, ki jih velja slišati, za vse nas, ki prevozništvo spremljamo skozi druge oči.

Ali slušalke ogrožajo vas in druge v prometu? Fordov eksperiment odkriva tveganja 13.05.2021   Ford je poskrbel za nov zvočni eksperiment, ta pa je pokazal, da ljudje med poslušanjem glasbe prek slušalk za…
DKV zagnal nov portal za stranke 13.05.2021 Ponudnik storitev na področju prevoza DKV Mobility je zagnal nov portal za stranke. Stranke lahko na portalu naročajo in digitalno…
Zagon storitve: naprava DKV BOX EUROPE odobrena za italijanske avtoceste 22.04.2021 Ponudnik mobilnostnih storitev DKV od sedaj nudi tudi nadnacionalno napravo za cestninjenje za Italijo. DKV je tako postal prvi certificirani…
Prigo & Valvoline – Novo partnerstvo za še več kilometrov 16.04.2021 Od letošnjega januarja je vzpostavljeno novo pomembno partnerstvo med blagovno znamko Valvoline in družbo Prigo, ki je tako postala pooblaščeni…