Tour de France 2020 se je z zlatimi črkami vpisal v zgodovino slovenskega kolesarstva in športa nasploh. Tadej Pogačar in Primož Roglič sta spisala novo neverjetno slovensko športno pravljico. Mi pa smo preverili tudi ozadje letošnjega Toura in spoznali tovornjak ekipe Jumbo Visma, ki ga uporabljajo kot mobilno kuhinjo za njihovo kolesarsko ekipo in ostale člane posadke.

Za uspeh ekipe in njenih posameznikov na tako zahtevnem kolesarskem tekmovanju kot je Tour de France odloča veliko dejavnikov. Poleg izjemne pripravljenosti, odločajo tudi malenkosti, ki jih zunanji opazovalci le redkokdaj opazijo. Jumbo Visma ima veliko ekipo, ki v ozadju skrbi, da bivanje in prehranjevanje na tri tedenskem boju poteka nemoteno. Pred kratkim so s skandinavskim proizvajalcem Scanio podpisali sponzorsko partnerstvo in prevzeli prvi tovornjak od petih.

Karin Lambrechtse, športni dietetik ekipe Jumbo-Visma: »Mobilno delovno mesto in kuhinja, vgrajena v tovornjak tega kalibra, opremljena s toliko udobja in razkošja, so glavne sanje vsakega kuharskega mojstra, ki dela in kuha za potujočo vrhunsko športno ekipo najvišjega razreda.
Novo pridobitev ekipe Jumbo Visma so izdelali pri podjetju Burgers Carrosserie, kjer so specializirani za tovrstne tovorne nadgradnje. Mobilna kuhinja meri v dolžino 8 metrov, znotraj le-te pa najdemo vse gospodinjske aparate, ki jih lahko vidimo v sodobnih hišnih kuhinjah. Del pomembne sestave so tudi generatorji, ki omogočajo 220V napajanje, ki ga kuharji potrebujejo pri svojem delu.

Mobilno kuhinjo poganja tovornjak Scania R410, ki ima 410 konjski motor, ki velja za enega najbolj priljubljenih v njihovem asortimentu. Zanj je značilno dobro in predvsem zelo varčno delovanje. Motorji te platforme so podrli že številne rekorde goriva. To ni koristno samo za denarnico lastnika, temveč tudi za okolje; navsezadnje manjša poraba pomeni tudi manj emisij CO2.