×
Trucker.si

Iščite po portalu

Man Evolion je tovornjak, ki je in želi biti drugačen. Nekaj je zagotovo jasno, tudi namenjen je za drugačne, ne le zaradi svoje cene, temveč tudi zaradi svoje ekskluzivnosti. Stopa iz povprečja, zanj ni ekonomične računice, a  v zameno ponuja ugled, udobje in predvsem nasmešek na obrazu, ki zlepa ne izgine.

 

MAN Evolion
MAN Evolion je vrh MAN-ove ponudbe. Ponuja pravo razkošje za voznika tako zunaj, kot znotraj. Foto: Tomaž Ficko

Ne rabite biti tovornjakarski zanesenják, da ugotovite, da Evolion ni povprečnež. Že zgolj hitri zunanji pogled pokaže velik asortiment dodatkov, ki jih boste le s težka srečali na ostalih tovornjakih. Prvo kar pade v oči, je velika rumeno-črna grafična podoba, ki se razprostira na obeh bokih in se elegantno zaključuje na sprednjih žarometih.

MAN Evolion
Cevna zaščita in kesonski žarometi so tudi del opreme Evolion. Foto. Tomaž Ficko

Slednji, kot se temu kamionu spodobi, svetijo v ksenonski tehniki, poleg tega pa se znajo tudi prilagajati zavojem, skupek dovršene zunanje razsvetljave pa se zaključuje z dodatnimi strešnimi lučmi, ki so vpete v nerjavečo cevno zaščito. Cevna zaščita je tudi namaščena na pragu in spodnjem boku vozila, znotraj le-te pa so vgrajene LED diode, ki naredijo pravo svetlobno kuliso in je tako prepoznaven tudi na nočnem transportu.

MAN Evolion
Vreča, ki omogoča udobnem počitek. Foto Tomaž Ficko

Nasploh so pri MAN-u poskrbeli za detajle, z silhueto leva so odeti tudi zaščitni pokrovčki kolesnih vijakov. To samo govori o potankostih, ki jih to vozilo premore. Poskrbljeno je tudi z dodatno nerjavečo zaščito na šasiji tovornjaka.

 

Razkošna notranjost

Razvajanje voznika  se nadaljuje tudi znotraj vozila. Usnjeni sedeži v kombinaciji z rumenimi šivi, logotipom na vratnem delu in alkantaro delujejo naravnost izjemno. Nič drugačni niso niti občutki med vožnjo, kjer delujejo zelo udobno. Na ukaz se ogrevajo in tudi hladijo.

MAN Evolion
Znotraj XXL kabine nas pričaka razkošna notranjost. Za kratkočasenje skrbi 15,6 palični LED televizor. Foto: Tomaž Ficko

Sovoznikov sedež pa ponuja prav tako krožno obračanje. Dodatni »bombončki« so vidni na spalnem delu, kje je zložljiva mreža, ki preverjeno omogoča udobno namestitev v pol ležečem položaju. Dober počitek je omogočen tudi z sedem področno posteljo z letvenim spodnjim delom.  

 

Velik asortiment opreme

Za kratkočasenje med počitki skrbi 15,6 palični LED televizor, ki se po vzoru  jahtovskih notranjosti elegantno spusti iz stropa. Prostora je dovolj, saj je v paketu izbrana XXL kabina, dodano posteljo pa nadomešča tro-delna omara, ki je odeta tudi v ambientalno osvetlitev in jo lahko preko daljinskega upravljalca enostavno upravljamo.

Preberite tudi:  Peterbilt 389: Ameriške sanje s pet metrsko spalno kabino

 

 MAN Evolion
Znotraj najdemo tudi ambientalno osvetlitev, ki jo lahko reguliramo preko daljinskega upravljalnika

Sredinski predal, ki se odpira na »roleto«, nam ponuja mikrovalovno pečico in kavni avtomat, med tem, ko v drugih dveh lahko najdemo prostor za ostale drobnarije. S tem pa še ni konec številnih predalov, te boste našli tudi v prednjem delu kabine ter spodnjem delu armaturne plošče. MAN Evolion poskrbi tudi za dobro zvočno kuliso, ki za sovoznikovim sedežem skriva nizkotonski zvočnik za operno vzdušje.

MAN Evolion
Notranjost ponuja obilico prostora. Foto: Tomaž Ficko

 Man Media Truck Advanced infotaiment ima 7-palični zaslon na dotik, omogoča glasovno upravljanje, povezavo modrega zoba za dva voznika ter radijski sprejemnik z DAB Smart Link, ki omogoča popolni signal.  V skladu z ostalo opremo EVolion ne zaostaja tudi na področju asistenčnih sistemov, kjer prednjačita sistema za vzdrževanje razdalje in sistem za zaviranje v sili. Med sistemi, ki jih premore, pa je tudi sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah in opozorilnik obremenitve sprednje in zadnje osi. 

 

Mogočna konjenica

Motorna konjenica je bila v testni različici že poznana, 500 konjski dizelski agregat z 2250Nm navora, ki se prenaša preko samodejnega menjalnika  TipMatica  12 +2 z izklopljivim retarderjem.

MAN Evolion
Izvedenko Evolion je preizkusil tudi Gašper Gradišar- Gozd Ljubljana Foto: Tomaž Ficko

Na našo testno vožnjo smo povabili Gašperja Gradišarja iz Gozd Ljubljana, ki tudi sam ni skrival navdušenja na Evolinom. Na vprašanje, ali vidi ta kamion tudi v svoji floti vozil, je odgovoril pritrdilno.

MAN Evolion
MAN Evolion je odet v prepoznavno grafiko. Foto: Tomaž Ficko

Mi pa dodajmo, da nadpovprečni tovornjak si brž kot ne zasluži tudi nadpovprečnega voznika, nekoga, ki bo znal vse to tudi ceniti in z pravim odnosom tudi nagraditi. In tako bo Evolion dobil pravo poslanstvo, risanje nasmeškov na obrazu lastnikov in tudi voznikov.

 

Veliko naročilo: 879 tovornjakov Daf CF za belgijsko vojsko 09.03.2021 Daf je prejel veliko naročilo belgijskih oboroženih sil. Naročilo vključuje dostavo in servis 879 tovornjakov Daf CF Military s pogonom…
Prodaja letnih pnevmatik v Sloveniji upadla za 21,2 %, prodaja zimskih pa za 21 %. 08.03.2021 V Sloveniji je leta 2020 trg pnevmatik za osebna vozila in kombinirana vozila v primerjavi z letom 2019 zabeležil 20,2-odstotni…
Dobra novica za lastnike vozil na zemeljski plin 25.02.2021 Vlada je na včerajšnji redni seji določila besedilo predloga novele Zakona o trošerinah. Z novelo za vozila na zemeljski plin…
Nalepka za mrtvi kot, ki jo ni mogoče spregledati 24.02.2021 V Franciji so pred kratkim uvedli obvezno uporabo nalepk, ki prikazujejo mrtve kote vozila. Nalepke morajo imeti nameščena vsa vozila…