×
Trucker.si

Iščite po portalu

 Södertälje, umirjeno, od vrveža odmaknjeno mestece na juguzahodu Švedske z nekaj več  kot 70-tisoč prebivalci je bilo letos glavno prizorišče velikega finala Scania Drivers Competitons. Zakaj prav tu, verjetno ni potrebno prav posebej podarjati. Södertälje je kraj, kjer je luč sveta leta 1912 ugledala prva Scania, mesto, kjer Scania ni le tovornjak, je preprosto način življenja.

Anderson Nordsjö veliki zmagovalec. Drugo mesto je pripadlo domačinu Frederiku Arwidmarku, kot tretji pa je zaključil karizmatični Poljak Pioter Dolengiewicz.

Letos smo bili priča izjemnemu tekmovanju Scanjinih voznikov, ki je potekal širom Evrope. V začetnem kvalifikacijskem ciklusu, ki je potekal v posamičnih državah je sodelovalo preko 20-tioč voznikov iz 30 držav. Med njimi je bil tudi slovenski predstavnik 23-letni Rok Bečan.

Rok je svoje vozniške sposobnosti pokazal že na regionalnem tekmovanju v Zagrebu, kjer je ugnal vso konkurenco in se uvrstil v veliki finale na Švedsko.  Zelo dobro se je izkazal tudi na največjem »odru« , kjer je že prvi dan tekmovanja ostal blizu najboljšim. Tekmovalci so se pomerili v sedmih različnih vajah, ki so obsegale različne aspekte s katerimi se vozniki srečujejo tudi v svetu prevozništva, vse od varčne vožnje, prve pomoči, varne pritrditve tovora…

23-letni Rok Bečan uspešno zastopal slovenske barve

Po prvem kvalifikacijskem dnevu tekmovanj organizatorji niso v celoti izdali rezultatov voženj, saj je trideseterico čakala še zadnja preizkušnja Knog the King , ki je štela za skupno uvrstitev.  Vozniki so se  pomerili v preizkušnji, kjer so nastopili trije udeleženci hkrati. Rok bečan je v svojem nastopu je ugnal  Srba Gergelja Homolja in Andersona Jeromenkosa, kar pa je bilo žal premalo, da bi se uvrstil med najboljšo osemnajsterico. V osemnajsterico najboljših so se uvrstili tekmovalci z najvišjim številom, točk v vseh vajah.

Rok Bečan je svoj krstni nastop končal na 26. mestu

Po prvem delu tekmovanja  je ostalo 18 tekmovalcev, ki jih je čakal »Wather challenge«, pri katerem je tekmovalec moral s pomočjo dobrega manevriranja tovornjaka obdržati čim več vode v  rezervoarju, ki je bil pritrjen na podvozju tovornjaka.  V tem delu tekmovanja sta se pomerila po dva tekmovalca, zmagovalec pa se je uvrstil v polfinalni obračun med deveterico najboljših. 

Adnan Mujkič med 4 najboljšimi v Evropi

Odličen nastop predstavnika Bosne in Hercegovine

Polfinalni obračun je prinesel deveterico najspretnejših voznikov stare celine, med katere se je z odličnimi predstavami uvrstil tudi predstavnik Bosne in Hercegovine Adnan Mujkič.

V polfinalni obračun 9 najboljših

Finalna vožnja Šveda

V predzadnji vaji imenovani Super Y so se pomerili zopet po trije udeleženi hkrati, zmagovalec pa se je uvrstil v veliko finale » Extreme Knock the King«. Vaja je temeljila na varnem manevriranju tovorne kompozicije in podiranju stožcev.  Tudi tu je Mujkič pokazal izjemno vožnjo in za las zgrešil veliki finale, v katerega so se uvrstili Poljak Pioter Dolengiewicz, Šved Frederik Arwidmark in Norvežan Anderson Nordsjö.

Zadnji izziv

Za zadnjo nalogo so morali tekmovalci pokazati znanje gašenje požara, varno manipuliranje tovora in tudi hitro in varno manevriranje  tovornjak. Veliko finale je prinesel izjemen obračun, ki ga je po tesni bitki dobil Norvežan Andreson Nordsjö in tako prejel prestižno nagrado. Drugo mesto je pripadlo domačinu Frederiku Arwidmarku, kot tretji pa je zaključil karizmatični Poljak Pioter Dolengiewicz.

Veliko zanimanje tudi na tribunah, ki so bile polne do zadnjega kotička

Tekmovanje Scania Driver Competitions je znova pokazalo, da je strast do Scanjinih tovornjakov zaznati širom Evrope, pravzaprav bi s iupal reči, da gre verjetno najbolj lojalne kupce,  ki sami pravijo »Scania is a way of life«.

Torsus Praetorian: Avtobus, ki prisega na brezpotja Med tem ko si glavni akterji avtobusov in coachov belijo glave z izdelavo čim bolj "zelenih" pogonov, v Novem Mestu…
Ford Thunder: Posebna izvedenka Rangerja v omejeni seriji Ford je predstavil posebno izvedenko poltovornjaka, ki bo kmalu na voljo na evropskem tržišču. Ford Thunder se ponaša z najmočnejšim…
MAN TGL v vlogi poveljniškega vozila Rdečega križa MAN TGL velja za okreten dostavni tovornjak, ki je sposoben zapeljati v še tako ozko uličico. A v mestu Starnberg…
Timocom: Koronavirus usmerja evropski prevozniški trg Transportni barometer Timocom: V obdobju krize koronavirusa je v prvem četrtletju leta 2020 na prevozniškem trgu prišlo do znatnih nihanj.…